Skip to content

TARINAMME

MEHILÄISET

Mehiläisemme ovat tärkein osa liiketoimintaamme. Siksi kohtelemme niitä ansaitsemallaan kunnioituksella.

Mehiläistarhaus ei ole vain hunajan tuotantoa vaan myös ja ennenkaikkea eläinten pitoa, ja kuten kaikessa karjankasvatuksessa sitä voidaan tehdä monella eri tavalla: Teollisessa mittakaavassa tuotanto maksimoimalla, joka usein valitettavasti tehdään eläinten hyvinvoinnin kustannuksella, jolla taas on negatiivisia vaikutuksia itse tuotteen laatuun, ympäristövaikutuksista puhumattakaan.

Toisaalta taas laatu ja eettiset näkökulmat voidaan asettaa etusijalle, mikä luontaisesti johtaa tuotantotapoihin, jotka kunnioittavat eläimiä ja ympäristöä. Me panostamme laatuun, emme määrään.

Mehiläisystävällinen mehiläistarhaus

Kun käsittelemme mehiläisiämme, käsittelemme niitä mahdollisimman hellästi. Mehiläiset reagoivat agressiiviseen käsittelyyn samalla mitalla ja vastaavasti mehiläiset ovat säyseitä, kun niitä kohdellaan varoen. Teemme parhaamme, jotta emme murskaisi mehiläisiä säännöllisten pesien tarkastuksien yhteydessä. Emme puhalla mehiläisiä pois pesistä polttomoottorikäyttöisillä lehtipuhaltimilla hunajan talteenoton yhteydessä kuten suuren mittakaavan tuotannoissa usein tehdään. Sellainen menetelmä osoittaa totaalista kunnioituksen puutetta ja on sukua tehomaatalouden päivänvaloa kestämättömille käytännöille.

Pyrimme käyttämään luonnon materiaaleja tuotannossamme. Mehiläisemme asuvat pesissä, jotka olemme enimmäkseen itse rakentaneet puusta. Eurooppalainen hunajamehiläinen apis mellifera asuu luonnossa ontoissa puun rungoissa. Puiset pesät vastaavat lähinnä mehiläisten luonnollista kotia, mutta mahdollistavat samalla mehiläisten tarhaamisen.

Puinen pesä ei ole vain mehiläisten oma valinta, vaan se on myös luontaisesti hengittävä materiaali, toisin kuin nykyään usein käytetyt kevyet stryrox laatikot.Mehiläisten pitäminen käytännössä kylmälaukkua muistuttavassa pesissä ei sovi ajatusmaailmaamme. Emme myöskään halua ottaa riskiä että synteettisistä materiaaleista päätyy mikromuovia hunajaamme tai ympäristöön, joten puu on meille ainoa vaihtoehto.

HUNAJA

Teemme parhaamme taataksemme, että hunajamme vastaa Luonnon Kulta nimeään. Hunajamme on premium tuote: puhdas, lisäaineeton, juuri niin kuin mehiläiset ovat sen tehneet.

Laboratoriotestit osoittivat, että Luonnon Kulta hunajassa on tallella hunajan terveelliset entsyymit ja se on torjunta-aine- ja GMO-vapaata.

Hunajan maku riippuu kukista, joista mehiläiset ovat keränneet meden. Purkissa olevan hunajan koostumus riippuu mehiläishoitajan taidosta ja vaivannäöstä. Suurin osa villikukkahunajasta kiteytyy, jos sitä ei lämpökäsitellä ja suodateta. Kuumennus tuhoaa hunajasta sen hyvää tekevät entsyymit. Taitava mehiläistarhaaja voi vaikuttaa hunajan kiderakenteeseen niin että hunajasta saadaan pehmeää ja sileää ilman kuumennusta.

Mehiläiset ja kukat huolehtivat siitä että hunajamme on herkullisen makuista ja me huolehdimme siitä että Luonnon Kulta hunaja on kermaisen pehmeää ja sileää kielellä, ilman terveysvaikutuksia tuhoavaa lämpökäsittelyä.

Tuore vahakenno

Parhaan laatuinen raakahunaja tulee tuoreista vahakennoista. Käytämme yksinomaan uusia vahakennoja pesissämme, jotta hunajan luontainenen raikkaus ja aromikkuus säilyvät.

Tämä erottaa meidät muista.

Tuoreen vahan rakentaminen on hidasta ja se vie paljon mettä. Tämä tarkoittaa, että saamme vähemmän hunajaa, mutta tuore vahakenno takaa puhtaimman laadun ja parhaan makuisen hunajan.

Mehiläiset valmistavat mehiläisvahaa rakentaakseen hunajakennoston pesään. He varastoivat kukista keräämänsä meden kennoihin. Vasta valmistettu mehiläisvaha on melkein valkoista ja muuttuu keltaiseksi hiukkasista, joita se imee hunajasta ja siitepölystä. Pitkän käytön jälkeen vaha muuttuu hitaasti ruskeaksi ja lopulta mustaksi, koska se imee itseensä yhä enemmän hiukkasia.

Aito, väärentämätön mehiläisvaha on kallisarvoinen hyödyke. Perinteisesti mehiläishoitajat käyttävät valmiiksi rakennettuja kennoja mahdollisimman pitkään. Vanha hunajakenno palautetaan linkoamisen jälkeen yhä uudelleen ja uudelleen pesään. Tämä säästää aikaa ja lisää huomattavasti hunajasatoa, koska mehiläiset tarvitsevat paljon mettä uuden vahan luomiseksi.

Me Luonnon Kullassa annamme mehiläisten rakentaa tuoretta vahaa joka vuosi, emmekä käytä hunajalaatikoissamme uudelleen vanhoja tummia vahakennoja. Tämä ei ainoastaan tee hunajasta parempaa, vaan se myös pitää mehiläisemme terveempinä.

Laatutakuu

Hunajamme on testattu riippumattomassa laboratoriossa laadun varmistamiseksi! 

Normaalien hunajan parametrien (kosteus, happamuus ja HMF-arvo) lisäksi testautimme hunajastamme myös torjunta-aineet ja geenimuunnellut organismit (GMO). Kolminkertainen GMO-seulontatesti osoitti, että Luonnon Kulta -hunaja on GMO- vapaa.

Luomustandardin mukaisessa torjunta-ainetestissä hunajasta tutkitaan yli 700 torjunta-ainetta.  Luonnon Kulta -hunajasta ei löytynyt torjunta-ainejäämiä, joten sen laatu on täyttää luomustandardin.

Luonnon Kulta hunajalla on myös HYVÄÄ SUOMESTA -merkki, joka kertoo, että hunaja on 100 % Suomesta ja että se täyttää laatustandardit. Laboratorioanalyysimme osoittaa, että ylitämme HYVÄÄ SUOMESTA merkin vaatimukset kirkkaasti. 

Hunajamme hyvää tekevät entsyymit ovat todistettavasti hyvässä kunnossa: hunajan HMF arvo (Hydroksimetyylifurfuraali) on entsyymien terveyttä kuvaava indikaattori. Tänä vuonna hunajamme HMF arvo on 4,6 mg/kg (mitä pienempi luku, sen parempi) Hyvää Suomesta -laatustandardin HMF:n suurin sallittu arvo  on 15 mg/kg ja EU hunajadirektiivissä 40 mg/kg.

Hunajamme diastaasiaktiivisuus (mittaa tärkkelystä lyhytketjuisiksi sokereiksi muuttavaa entsyymiä) on 32,5 DN (Diastase Number: mitä suurempi luku, sen parempi). Hunajan Laatu- ja Kansainvälisten Sääntelystandardien mukainen vähimmäisvaatimus on  8 DN tai jopa vain 3 DN joidenkin yksikukkahunajian osalta. 

Nämä luvut kertovat, että hunajamme on tuoretta eikä sitä ole lämpökäsitelty, koska nämä entsyymit ovat tuhoutuvat herkästi lämpökäsittelyssä ja huonoissa säilytysolosuhteissa.

Hunajamme on myös Suomen elintarvikeviranomaisen testien mukaan puhdasta.

Raakahunajamme laatu on ennen kaikkea seurausta huolellisesta  ja tarkasta mehiläisten hoidosta. Monet mehiläispesissä olevat epäpuhtaudet ovat seurausta mehiläistarhaajan omista toimista, joten puhtainkaan ympäristö ei auta, jos mehiläishoitajan menetelmät jättävät toivomisen varaa. Siksi kiinnitämme erityistä huomiota jokaiseen yksityiskohtaan. Pesät ovat luonnollisesta materiaalista, savuttimessa  poltetaan vain puhtaita luonnollisia puulastuja ja taulakääpää, pesissä käytetään vain tuoretta vahaa, muovia vältetään linkoamisessa ja pakkausmateriaalit ovat korkealaatuiset. 

ARTISAANIHUNAJA

Artesaanisessa, käsityönä tehdyssä paikallisessa hunajassa on luontaista vaihtelua, joka antaa sille sen tunnusomaisen värin ja aromin, hiukan samaan tapaan kuin viinialue (terroir) antaa viinille sen tunnuseomaiset piirteet. Samoin kuin hyvissä vuosikertaviineissä, hunajassa aromi ja väri vaihtelee hunajan satokausien ja eri kesän aikojen mukaan. Suurten pakkaamojen hunajat, ovat aina sekoituksia monien eri alueiden ja tuottajien hunajista, mikä tasaa erityispiirteet, jonka tuloksena hunajan rakenne ja maku ovat keskimääräisiä. Suurten hunajamäärien sekoitus ja paakkaaminen vaatii myös hunajan lämpökäsittelyä.  

Meidän hunajaamme ei lämmitetä ollenkaan yli mehiläispesien sisällä vallitsevan normaalin lämpötilan. Meidän prosessimme on yksinkertainen: Hunajakennot otetaan pesistä. Kennoista hunaja otetaan talteen linkoamalla, jonka jälkeen hunaja saa kirkastua rauhassa pari päivää. Hunaja siivilöidään, jotta siitä saadaan pois mahdolliset hunajakennon kappaleet ym. Siivilöinti ei poista hunajasta siitepölyä, toisin kuin suodattaminen.

Sitten hunaja ympätään, eli siihen lisätään pieni määrä hunajaa, jossa on halutunlainen kiderakenne. Tämän jälkeen hunajaa sekoitetaan matalalla nopeudella muutama minuutti kerrallaan parin päivän ajan, jonka jälkeen hunaja on valmista pakattavaksi purkkeihin. Siinä kaikki. Hunaja on raakaa. Lämmittäminen ei kuulu prosessiimme. Tämä takaa sen, että kaikki hunajan hyvää tekevät ominaisuudet ovat tallella hunajassamme.

Pakkaamme kaiken hunajamme käsin lasipurkkeihin. Hunajamme on niin hienoa ja sileää, että sen pakkaaminen onnistuu hyvin huoneenlämmössä.

Pehmeä vai nestemäinen

Hunajan koostumus on riippuvainen saatavilla olevista meden lähteistä. Hunaja koostuu yli 20 erilaisesta luonnollisesta sokerista, enimmäkseen rypälesokerista (glukoosi) ja hedelmäsokerista (fruktoosi) sekä siitepölystä, entsyymeistä ja vitamiineista, mutta tavallista pöytäsokeria ruoko- tai sokerijuurikassokeria eli sakkaroosia siinä ei ole lainkaan. Erilaisten sokerien suhteesta riippuen hunaja voi kristallisoitua kovaksi tai pehmeäksi, mutta koskaan se ei luonnollisesti säily nestemäisenä.

Kontrolloimalla kiteytymistä tarkasti voimme taata, että hunajamme on pehmeää ja sileää. Tämän prosessin laiminlyöminen johtaa karkeaan ja/tai kovaan hunajaan.

Valikoimaamme kuuluu kuitenkin myös nestemäistä hunajaa. Voimme tehdä tämän valitsemalla hunajan lähteen huolellisesti siten, että se pysyy nestemäisenä mahdollisimman pitkään. Ennen pitkää myös nämä hunajat kiteytyvät, mutta se kestää kauan, joten hunajan ehtii syödä ennen kuin ne muuttuvat kiinteäksi.

Jotkut yksikukkaiset hunajat, kuten Kurjenrahkan erähunajamme, pysyvät nestemäisinä pitkään. Kannervahunaja on luonnostaan geelimäistä ja pysyy sellaisena pitkään.

Olemme ylpeitä hunajamme korkeasta laadusta, eikä meillä ole mitään peiteltävää: ei mehilaistarhamme puukalustossa, eikä siinä miten käsittelemme mehiläisiämme, ei myöskään missään tuotannon prosessissa eikä valmiissa tuotteessa. Hunajamme on niin hyvää kun on mahdollista. Luonto tekee oman kultansa hunajan muodossa!

Yksi hunajamehiläinen valmistaa noin puoli teelusikallista hunajaa elämänsä aikana. Tätä arvokasta työtä ei saa mennä pilaamaan. Sen olemme mehiläisillemme velkaa.

Mehiläistarhaaja

Aloitin mehiläishoidon, koska halusin lisää pölyttäjiä puutarhaamme hedelmäpuihin. Hunaja oli aluksi vain sivutuote. Hyvin nopeasti kävi kuitenkin selväksi, että nauton mehiläisten parissa työskentelystä. Ensimmäinen hunajasato osoitti, että työn tuloksena on myös herkullinen tuotteen.

Samoihin aikoihin olin myös eräänlaisessa elämän taitekohdassa.
Työskenneltyäni vuosia akateemisen tutkimuksen parissa ympäristötieteilijänä, oli muutoksen aika. Suoritin mehiläishoitajan ammattitutkinnon ja Luonnon Kultasta tuli uusi jännittävä elämänvaihe yrittäjänä, joka yhdistää rakkauteni ympäristöön ja puhtaaseen, herkulliseen ruokaan.

Paitsi että saan tehdä töitä ulkona hyvällä säällä, saan myös nauttia ihmisten reaktioista ja palautteesta, kun he maistavat hunajaamme. Se on paras palkinto!
Luonnon Kulta on pienen mittakaavan käsityöläisoperaatio ja perheyritys. Aiomme pitää pesämäärän sellaisena, että pystymme työskentelemään mehiläisiä kunnioittaen, oman etiikkamme mukaisesti ilman että meidän tarvitsee tehdä kompromisseja mehiläisten hyvinvoinnissa ja sitä kautta hunajan laadussa. Takaamme että hunajamme on niin hyvää kuin se voi olla. Takaamme, että laatu pysyy myös jatkossakin parhaana.

Meidän tinkimätön asenteemme laatuun alkaa siitä, miten kohtelemme mehiläisiämme, ja jatkuu siihen miten käsittelemme niiden tuottamaa hunajaa aina valmiin hunajan pakkaamiseen ja asiakaspalveluun. Hunaja on totisesti luonnon kultaa ja sitä me pakkaamme purkkeihimme.