Usein kysyttyä
-
Hunaja on aina aluksi juokseva tai nestemäistä, mutta riippuen meden glukoosin ja fruktoosin suhteesta se kiteytyy luonnollisesti enemmän tai vähemmän nopeasti. Se ei tarkoita, että hunajassa olisi jotain vikaa. Näillä leveyksillä kasvavat satokasvit ovat sellaisia, että niistä saatu hunaja vaan kiteytyy luonnollisesti.
Esimerkiski rypsinkukkahunaja kritallisoituu niin nopeasti, että se saattaa mennä kiteiseksi jo kennossa, jos mehiläistarhaaja ei linko sitä nopeasti. Se on yksi syy, miksi pyrimme välttämään rypsi/rapsihunajaa, sen maun lisäksi.
Nestemäinen hunajamme on sellaisita kasveista, jotka kiteytyvät hitaammin.
Vuodet eivät ole veljiä keskenään: riippuu kesästä ja keleistä, kuinka paljon minkäkin laista hunajaa saamme talteen vuosittain.
-
Kontrolloimme tarkasti hunajan kiteytymisprosessia. Teemme tämän lisäämällä pienen määrän kiteytynyttä hunajaa hunajaan, kun se on vielä nestemäistä, ja sekoittamamme sitä hitaasti säännöllisin väliajoin. Lisätty hunajatoimii ns. ”siemenenä” jonka kiderakenne monistuu nestemäisessä hunajassa kunnes se on kiteytynyt halutun laiseksi.
Jotta tämä prosessi toimii oikein, meidän on varmistettava, että hunaja on hyvin siivilöity ja meidän on hallittava prosessin lämpötilaa. Kiteytys tapahtuu parhaiten matalissa lämpötiloissa.
Tämä prosessi voi kestää useita päiviä. Sekoitusaika ja tiheys määrittää, onko hunaja lopulta pehmeää vai kiinteää.
Luonnon Kulta Pehmeä Suomalainen hunaja pysyy pehmeänä. Se ei kovetu purkissa.
-
Ehdottomasti ei! Se ei ole vain täysin epäeettistä, se on myös laitonta Suomessa.
Tätä kysymystä kysyvät usein asiakkaat, jotka tulevat alun perin muualta maailmasta, erityisesti Lähi-idästä. Nämä asiakkaat ovat hyvin tietoisia siitä, kuinka paljon hunajaa väärennetään ympäri maailmaa, joten ymmärrän kysymyksen.
Olen myös törmännyt siihen väärinkäsitykseen, että hunaja kiteytyy, koska siihen on lisätty sokeria. Se ei pidä ollenkaan paikkaansa. Päinvastoin, yksi tapa estää hunajan kiteytymistä olisi lisätä siihen sokerisiirappia!
Markkinoilla on mm. nestemäisiä hunajatuotteita, joihin on lisätty sokerisiirappia, jotta se pysyy nestemäisenä. Tällaisia tuotteita ei saa myydä hunajana, vaan ne on merkittävä “hunajavalmisteeksi”.
On yleisesti tiedossa, että maailmanmarkkinoilla on paljon väärennettyä tai “jatkettua” hunajaa. Väärennökset on yleensä tehty inverttisokerista. Internet on täynnä niksejä ja kotikonsteja, joilla väitetystä pystyy testaamaan onko hunaja aitoa vai ei. Mikään näistä menetelmistä ei toimi – ollenkaan. Ainoa tapa testata hunajan aitoutta on laboratoriotesti. Luotettavaa kotitestiä ei ole.
Ainoa tapa varmistua hunajan aitoudeta on ostaa se paikallisesta luotettavasta lähteestä. Toivomme olevamme sinulle tällainen luotettava lähde.
-
Säilytä huoneenlämmössä, kuivassa ja pimeässä paikassa.
Auringonvalo heikentää hunajan hyödyllisiä entsyymejä.
Hunaja säilyy parhaiten huoneenlämmössä (eli 20°C) tai hieman sitä viileämmässä.
Korkeammissa lämpötiloissa kiteytynyt hunaja voi alkaa erottua, koska lämpötila saa glukoosin erottumaan kiderakenteesta ja nousemaan pinnalle. Tämä ei tarkoita, että hunaja olisi pilalla, se on kosmeettinen vika.
Nestemäinen hunaja pysyy parhaiten nestemäisenä huoneenlämmössä. Koska kiteytys tapahtuu parhaiten viileässä, säilytä nestemäistä hunajaa ≥20 °C:ssa. Näin se pysyy nestemäisenä pidempään.
Sulje purkin kansi aina käytön jälkeen. Hunaja imee helposti sekä kosteutta että hajuja. Siksi sitä ei pidä säilyttää aukinaisena.
-
Jos juokseva hunajasi alkaa kiteytyä, voit lämmittää sen varovasti laittamalla suljetun purkin lämpimään vesihauteeseen. Vaikka entsyymit eivät erityisen nauti lämmöstä, se ei pilaa hunajaasi, jos vesi ei kiehuvaa tai hunajaa jätetä lämpöön tarpeettoman pitkäksi aikaa.
-
Lopulta kyllä. Mutta ei heti. Hyödyllisten entsyymien hajoaminen hunajassa on sekä lämpötilan että ajan funktio. Teevesi on erittäin kuumaa, mutta silti kestää jonkin aikaa, ennen kuin entsyymit hajoavat.
Parhaan tuloksen saamiseksi odota muutama minuutti kuuman veden kaatamisen jälkeen, ennen kuin lisäät hunajan teehen. Silloin lämpötila on jo laskenut, joten hunajan lisäämisen ja teen juomisen välillä entsyymit eivät ehdi pilkkoutua liikaa.
Saat silti hunajan terveelliset hyödyt, vaikka käytät sitä teessä.
-
Haluamme ajatella, että hunajamme on enemmän kuin luomua. Emme ole hallituksen virallisen luomuvalvonnanalaisia.
Miksi ei? Olemme vakavasti harkinneet viralliseen luomuun siirtymistä, mutta luomuhunajan sääntely on mielestämme hieman vinoutunutta. Siinä keskitytään asioihin, joilla ei ole paljon merkitystä hunajan laatuun, samalla kun laiminlyödään asiat, joilla on merkitystä.
Esimerkiksi luomuhunajatuotannossa on edelleen sallittua käyttää styroksihunajalaatikoita pesissä. Vain talvehtimislaatikoiden sisäpuolella tulee olla luonnollisia materiaaleja. Joten luomu ei ota huomioon mahdollista mikromuovien saastevaikutusta pesässä.
Luomutarhaus sallii myös monet kyseenalaiset hoitomenetelmät, joilla on vaikutusta sekä eläinten hyvinvointiin että hunajan laatuun.
Luomuvalvonnassa valvotaan ainoastaan prosessia, lähinnä papereista, ei lopputulosta. Lopputulos on luomussa oletus.
Huolehdimme hunajan laadusta sijoittamalla pesäpaikkamme harkiten puhtaisiin ympäristöihin emmekä luota vain valvontaprosessiin, vaan testaamme hunajamme laboratoriossa varmistaaksemme, että se on puhdasta. Tilaamamme laboratoriotesti testaa sallittuja raja-arvoja, mutta näillä rajoilla ei ole edes väliä, koska hunajassamme ei ole laisinkaan havaittavia pitoisuuksia epäpuhtauksia.
-
Mehiläiset valmistavat mehiläisvahaa rakentaakseen hunajakennoston pesään. He varastoivat kukista keräämänsä meden kennoihin. Vasta valmistettu mehiläisvaha on melkein valkoista ja muuttuu keltaiseksi hiukkasista, joita se imee hunajasta ja siitepölystä. Pitkän käytön jälkeen vaha muuttuu hitaasti ruskeaksi ja lopulta mustaksi, koska se imee itseensä yhä enemmän hiukkasia
Mitä vanhempaa vaha on sitä vähemmän se pystyy enää sitomaan itseensä hiukkasia ja lopulta vahasta saattaa alkaa liukenemaan hiukkaisa takaisin hunajaan. Neitsytvaha on täysin puhdasta, joten sen mahdollisten epäpuhtauksien sitomiskyky on paras mahdollinen. Tämän vuoksi puhtain hunaja tulee juuri tuoreesta kennosta. Vaikka meillä on yksi maailman puhtaimmista ympäristöistä, tuplavarmistamme, että hunajamme on mahdollisimman puhdasta käyttämällä yksinomaan tuorevahakennoa.
Vanhasta tummasta vahakennosta ei tule raikkaan makuista hunajaa. Joskus asiakkaat kysyvät minulta, miksi meidän hunajamme on niin paljon maukkaampaa kuin muut. Olen vakuuttunut siitä, että maku on yhteydessä tuoreeseen vahakennoon.
-
Kennohunajaa voi syödä sellaisenaan. Puraise tai leikkaa pala. Kennohunajan vaha on täysin uutta ja puhdasta, sillä kennohunajassa ei ole käytetty valmiita vahapohjukkeita. Tämän vuoksi vahaa on mahdollisimman vähän suhteessa hunajaan ja sen voi syödä hunajan mukana. Toiset tykkäävät syödä vahan, toiset heittävät sen pois niinkuin purkan. Mieltymyksiä on monia.
Kenohunajaa voi myös käyyttää smoothieissa tai jopa aamiaimroissa tai puurossa.
Kennohunajan käyttö teen makeuttamiseen ei ole paras idea. Vaha sulaa ja kertyy teen pinnalle hiutalemaisina lauttoina. Vaha tarttuu jäähtyessään myös kupin reunoihin josta sen ouhdistaminen on hankalaa. Suosittelemme käyttämään teen makeustuksessa ennemmin meidän pehmeää hunajaa.
-
Mehiläishoitajat eivät vangitse mehiläisiä laatikkoon. Tarjoamme heille asumiseen sopivan pesän, ja mehiläiset valitsevat asua siellä. Pesän sisäänkäynti on aina auki, joten mehiläiset voisivat lähteä, jos he päättävät, etteivät pidä tarjoamastamme majoituksesta.
Eurooppalaiset tarhamehiläise (apis mellifera) elävät luonnollisesti ontoissa puunrungoissa. Käyttämämme puiset mehiläispesät ovat paras ja lähin vastine puunrugoille, joka sallii pesän avaamisen mehiläisten hoitamiseksi ja hunajasadon korjaamiseksi ilman että se tuhoaa tai edes juurikaan häiritsee mehiläisiä.
Olet ehkä nähnyt kuvia ulkona elävistä mehiläisistä, jotka riippuvat oksasta tai kalliosta. Eurooppalaiset mehiläiset eivät tee niin. Jotkut lämpimämpien ilmastojen mehiläislajit maailmalla saattavat rakentaa pesänsä ulos.
Suomessa mehiläisparvi voi roikkua puussa ulkona jonkin aikaa, mutta vain hetken silloin, kun se etsii sopivaa onkaloa, johon muuttaa. Tätä kutsutaan parveiluksi, ja se on mehiläisten luonnollinen tapa lisääntyä. Parveilussa pesä jakautuu ja vain osa mehiläisistä lähtee etsimään uutta kotia. Parveilulla ei ole mitään tekemistä sen kanssa, että he eivät pidä elinolosuhteistaan.Jos olosuhteet pesässä eivät miellytä mehiläisiä, ne todellakin lähtevät pois. Kun koko mehiläisyhteiskunta lähtee pesästä, sitä kutsutaan pakenemiseksi.
-
Mehiäisiä ei koskaan ruokita kesällä!
Me ruokimme mehiläisiä hunajakorjuun jälkeen, jotta he voivat täyttää koko pesänsä talviruoalla, selvitäkseen kevääseen asti. Talvi on Suomessa pitkä, joten mehiläisiä on ruokittava, jotta ne selviävät talvesta.
Emme koskaan ruoki mehiläisiä, kun pesässä on hunajalaatikoita Hunaja kerätään talteen ensin, ja vasta kun kaikki hunajalaatikot ovat korjattu talteen, laitamme syöttölaitteet päälle syksyllä. Näin talviruoka ei koskaan sekoitu hunajaan.
Miksi sinun pitää ruokkia, jos otat vain ylimääräisen hunajan? Hyvä kysymys!
Mehiläisemme talvehtivat mehiläispesän kahdessa alimmassa laatikossa. Tätä kutsutaan sikiöosastoksi, jossa kuningatar munii ja uudet mehiläiset kasvavat ja kuoriutuvat. Näiden laatikoiden yläpuolella olevat laatikot ovat hunajalaatikoita. Siellä mehiläiset varastoivat ylijäämähunajansa. He säilyttävät myös hunajaa alemmissa laatikoissa, ja siihen hunajaan emme koske. Jotkut mehiläishoitajat keräävät myös sikiöosaston hunajan pois. Tämä hunaja ei kuitenkaan riitä koko talveksi. Jos jättäisimme päälle ylimääräisen hunajalaatikon, pesä olisi liian iso ja mehiläiset eivät pystysi pitämään sitä lämpimänä talvipakkasilla. Joten se ei ole hyvä vaihtoehto.
Mehiläisten täytyy kesän lopussa täyttää kaksi alimmasta laatikkoa mahdollisimman täyteen ruokaa. Siksi ruokimme niitä syksyllä. Ruoan varastoiminen tarkoittaa myös sitä, että mehiläisiltä loppuu tila ja silloin ne lopettavat mehiläismäärän kasvattamisen ja menevät talvehtimistilaan nopeammin ja se auttaa meitä pelätyn varroapunkin hallinnassa.
On myös joitain tutkimustuloksia siitä, että valkoisesta sokerista valmistettu siirappi olisi hunajaa parempaa ruokaa mehiläisille pitkän talven aikana kuin, koska se on puhdasta energiaa ilman kaikkea muuta hunajan sisältyvää (siitepölyä, kivennäisaineita jne.) Teorian mukaan mehiläisten suolisto ei täyty sokerista niin nopeasti, mikä on tärkeää, sillä mehiläiset eivät ulosta pesän sisällä ja joutuvat olemaan talven aikana kuukaisia sisällä odottamassa kevään ensimmäisä lämpöisiä päiviä, jolloin ne pääsevät ns. puhdistuslennolle. Sokerin puhdas energia auttaa tässä prosessissa.
Joka tapauksessa mehiläiset ovat keväällä syöneet käytännössä kaiken talviruoan, ja jos sitä on jäljellä, se poistetaan pesästä ennen kesää, joten talviruoka ei koskaan sekoitu hunajaan.
-
Ei! 🙂
Suurten kaupallisten pakkaajien hunaja, jossa on sekoitettuna valtava määrä hunajaa eri lähteistä, maistuu keskimääräiseltä ja melkein samalta koko ajan.
Pientuottajien hunaja maistuu joka vuosi erilaiselta, koska kesän sää vaikuttaa siihen, mitkä kukat kukkivat kuinka kauan ja tuleeko niistä mettä vai ei. Tietyt kukat tarvitsevat tietyt olosuhteet meden valmistamiseksi.
Jos on kesällä on pitkiä kuivia ja kuumia jaksoja, kukissa ei ole tarpeeksi kosteutta meden tuottamiseen, joten vaikka ne kukkivat, niiden mettä ei välttämättä ole sinä vuonna hunajassa.
Siksi käsintehty paikallinen hunaja maistuu aina erilaiselta.
Selkeitä eroja on myös yksikukka hunajien välillä. Esimerkiksi voikukanhunaja, kanervahunaja, puolukkahunaja ja rypsihunaja maistuvat selkeästi erilaiselta.
-
Pakkaamme hunajamme lähetystä varten samalla filosofialla kuin muussakin liiketoiminnassamme, eli kunnolla. Käytämme vain paperipohjaisia pakkausmateriaaleja. Käytämme jopa paperiteippiä laatikon kiinnittämiseen. Ei muovia. 100 % kierrätettävä.
Loput toimitukseen liittyvistä yksityiskohdista on kuvattu kaupan toimitusehdoissa.
-
Tottakai!
Jos olet jälleenmyyjä ja haluat hunajamme myymälääsi, ota yhteyttä ja pyydä tarjous.
Jos sinulla on mahdollisuus tilata Keskosta, Pehmeä Suomalainen Hunaja on saatavilla Keskon logistiikkaverkoston kautta. Kaikkien muiden hunajatuotteiden osalta ota meihin yhteyttä suoraan.
-
Onnittelut! Vanhan kansanperinteen mukaan tontille laskeutuva mehiläisparvi tuo onnea.
Mutta haluat todennäköisesti eroon mehiläisitä. Jos asut lyhyen ajomatkan päässä (< 10 km), ja olet varma että kyse mehiläisistä eikä ampiaisista, soita meille, niin katsotaan voimmeko ottaa parven kiinni.
Jos parvi on rakennetun rakenteen sisällä (savupiipussa tai seinän sisällä), meillä ei valitettavasti ole keinoja poistaa sitä.
Jos et ole lähellä, laita ilmoitus http://mehilaisparvet.fi. Sieltä lähtee viesti lähialueellasi oleville mehiläistarhaajille, jotka osaavat ottaa parvet kiinni. Laittaa mahdollisimman hyvät tiedot tilanteesta ja paikasta, ja milloin parvi on saapunut. Ja laittaa kuva, on mahdollista. On tärkeä asioida nopeasti. Toivottavasti sieltä löytyy joku joka voi auttaa.